Vanliga frågor om Höns och hönshus

Jag får ofta många frågor om höns och hönshus och de kommer ofta efter att jag säger att jag har höns i en helt vanlig villaträdgård. Här är en lista på de frågor som jag ofta får. 

Får man ha höns i en villaträdgård i tätbebyggt område?

Ja men visst får man det! Oftast är det kommunen som styr och det brukar oftast finnas någon reglering om det. I den kommun där jag bor får man utan att söka tillstånd ha 5 st höns. Vill man ha fler behöver man ansöka om det och då skicka in underlag om hur många och vart på tomten hönshuset kommer att vara. Lättast är att kontakta din kommun för att lyfta frågan. Här kan du läsa mer om ämnet. 

Hur många ägg lägger en höna?

En höna lägger vanligtvis 150-200 ägg om året. Sen beror det mycket på vilken ras du har och om du driver på med värme och lampa på vintern. Läs mer om höns och äggproduktion här. 

Luktar det inte från hönshuset och störs grannarna? 

Visst luktar det i ett hönshus, det kommer man inte ifrån men det luktar inte så mycket att det stör. Håller du bara ordning på ditt hönshus är det inga problem.  

Hur ofta behöver man städa ett hönshus?

Att städa hönshuset är en diskussion med många olika svar. Man städar för att hönsen inte ska få sjukdomar och för att det inte ska lukta. Den gyllene regeln är att städa löpande det som går att städa bort och gör en till två gånger per år en grovstädning då du skurar hönshuset med t.ex. såpavatten. 

Kan man ha olika hönsraser i sin flock?

Ja men självklart kan du ha det. Det tycker jag är det roligaste man kan ha, på så vis får du många olika individer i din flock. Här kan du läsa mer om hönsraser där jag gjort en lista på olika hönsraser för din villaträdgård.

Behöver man ventilation i ett hönshus?

Svaret är enkelt, det behöver du. Det blir en mycket bättre och fräschare lukt i hönshuset så ventilera noga. Man ska inte blanda ihop pratet om fördelarna kring ett isolerat hönshus med att man inte behöver någon ventilation. 

Är det skillnad på ägg från trädgårdshöns och de man köper i butik? 

Om du frågar mig är svaret extremt enkelt. Det är stor skillnad! Hönsen hemma i trädgården blir gladare och äter en bättre kost genom både gräs, matrester och säkerligen också bättre foder och det gör stor skillnad på äggens smak. Om jag köper billiga ägg i handeln tycker jag de smakar hönsfoder. Att steka ägg ger dock inte så olika smak utan det är det kokta ägget som är den största skillnaden. 

Hur skaffar jag kycklingar?

Har du bara höns i flocken behöver du skaffa befruktade ägg och antingen lägga i en äggkläckningsmaskin eller under en ruvande höna. Här kan du läsa mer om att få kycklingar genom äggkläckningsmaskin eller ruvande höna.

Behöver man isolera hönshuset?

Jag tycker svaret är väldigt enkelt och det blir ett ja. Det blir bättre för dig och för hönan. Här kan du läsa mer om mina tankar kring isolerat hönshus. 

Kan jag bygga ett eget hönshus?

Det är klart du kan! Hönsen är inte så kräsna så du behöver inte vara varken arkitekt eller byggingenjör för att få det bra. Läs mina tips kring att bygga hönshus. 

Hur lyckas jag med mitt hönshus?

Det finns många trådar på forum där du kan söka efter inspiration. Men ett av mina bästa tips är nog att inte göra det för stort och svårt att städa. Här kan du läsa mitt inlägg med tips för ett lyckat hönshus. 

Finns det olika färg på äggen?

Du vet säkerligen om att det finns vita och bruna, de finns ju i våra vanliga matbutiker. Men visste du att det finns en mängd olika nyanser av bruna, från det ljusbruna till riktigt chokladbruna ägg. Sen finns det även gröna och turkosa ägg i olika nyanser. Det går att skapa en härlig färgmix bland dina ägg om du har lite olika hönsraser. 

Hur gör du med hönsen när du åker bort?

Bor du så att du har grannar skulle jag säga att det inte är något problem. Åker du bort en kortare stund så handlar det bara om att öppna och stänga luckan samt kontrollera så inget har hänt med vattnet eller maten, för den lär räcka hel din vistelse. Just det en sak till ska grannen göra, plocka in dagens ägg. Det är fördelen med att lämna bort passningen av höns, den som passar får magiska ägg i utbyte. 

Jag vill va en stor hönsras, vilken ska jag välja?

Letar du efter en stor hönsras skulle jag direkt sagt Brahma höns. Du kan läsa mina lista av hönsraser för att få lite mer information och inspiration kring olika raser.