Att få kycklingar genom äggkläckningsmaskin eller ruvande höna

Att få kycklingar är väldigt mysigt. Små dunbollar som piper och växer i ett rasande tempo. Har man höns och vill ha kycklingar finns det två alternativ. Antingen genom att en kyckling ruvar i hönshuset eller att man använder sig av en äggkläckningsmaskin. Det finns fördelar med båda. 

Hur får man tag på ägg?

För att kunna få kycklingar behöver du befruktade ägg. Hur ser ett sådant ut då? Det ser ut precis som vilket ägg som helst och man vet inte innan om det är befruktat eller inte. Och har du höns i en villaträdgård har du troligen ingen tupp och då blir det självklart inga befruktade ägg. Då behöver du hitta någon som har höns med tupp och fråga om du kan få några ägg. Hönsägare brukar oftast vara snälla och ge eller sälja till en billig peng, framför allt om de har en hönsflock med blandade raser. Har du ingen i din närhet kan du kolla Blocket, där säljs en del ägg men då är äggen oftast från höns av raser och då kostar äggen mellan 20 och 40 kronor styck. Kan du hämta äggen är det bra men vissa skickar också. Erfarenheten är dock att skickade ägg har lite sämre resultat. 

Ruva fram genom en höna

Om du har en höna som lagt sig ner för att ruva och inte har någon tupp i din flock kan det bli problem för dig, hönan kommer ligga tills det blir kycklingar och då inga ägg är befruktade kan den ligga länge. Det du kan göra är att plocka bort äggen så du stör hönan men med största sannolikhet kommer hon lägga sig på ägg igen och du kommer få jobba lite för att hon ska sluta ruva. Lättast kan vara att göra henne till mamma och det gör du genom att lägga under befruktade ägg, du gör det lättast på kvällen när mörkret lagt sig. För att vara på den säkra sidan kan du också flytta hönan till ett eget utrymme då andra hönor lätt kan störa den ruvande hönan och köra bort henne från redet. Blir hon bortkörd är det tyvärr bara att börja om. Om hon får ligga i 21 dagar kommer du börja höra pip från redet och kycklingar har fötts. Det som är skönt när en mamma ruvar fram kycklingar är att du inte behöver göra så mycket. Mamman tar väl hand om sina kycklingar och du kan beundra uppväxten från håll. Att ge kycklingfoder är bra så kycklingarna får bra mat från start. 

Låt en äggkläckningsmaskin göra jobbet. 

Har du ingen ruvande höna men ändå vill ha kycklingar kan en äggkläckningsmaskin vara lösningen. Jag själv har en R-Com 20 som har fungerat bra. Den har funktioner som gör det enkelt för kläckningen som automatisk vändning av äggen, håller koll på temperaturen och luftfuktigheten. Den är också väldigt enkel att ställa in. Det du gör är att lägga in önskat antal ägg. Sätta in rätt temperatur som brukar vara runt 37,5 för hönsägg. Ställa in din önskade luftfuktighet och här finns det mängder av sidor att läsa på vad man ska ha men vid start brukar det vara omkring 40%.

Nästa spännande fas sker under dag 7 då du kan lysa äggen för att se om de har blivit befruktade. Släck lampan så det blir mörkt i rummet och ta sedan fram ett ägg genom att öppna locket snabbt. Sen lyser du på ägget så ägget ligger mot ficklampan. Är det befruktat kommer du se något som liknar en spindel. Är du det minsta osäker så lägger du tillbaka ägget. Vissa ägg ser man väldigt tydligt om det är något eller inte och är det inget kan du ta bort ägget. Vid dag 18 ska du stänga av vändningen samt öka luftfuktigheten till omkring 60%. Nu är det bara att vänta till dag 21 när kycklingarna börjar titta fram. Det kan ta olika lång tid innan kycklingarna kommer fram men det är ingen fara för en kyckling kan lätt klara sig i maskinen mellan 24-48 timmar så låt kycklingarna ta den tid de behöver. Börjar du öppna finns det en risk att luftfuktigheten blir för låg och skalen för hårda. Det är också sällan det lyckas med att hjälpa ut en kyckling ur ett ägg. Så låt de få kämpa själva och du kan sitta bredvid som åskådare. Det blir lätt att man fastnar vid maskinen och förundras över det som sker. 

Följ utvecklingen via en app

Det är alltid kul att kunna lära sig mer och få förståelse kring vad som sker under de 21 dagarna. Precis som för oss som väntat barn och läst varje vecka om vad som hänt finns det självklart en app även för kycklingar och dess utveckling. Appen heter iHatch och finns att ladda ner på både App store och Google Play. I appen kan du varje dag se hur utvecklingen sker i ägget samt läsa om vad som händer och om det är något som du behöver göra. 

Lycka till med era små dunbollar!