Trädgårdshöns

Hönsraser som passar ditt hönshus

Det kan finnas olika anledningar till att man har höns. Det kan vara att man vill ha dem för äggproduktion eller kött. En höna kan lägga olika många ägg och de vi köper i butik kommer från värphybrider som är extremt duktiga på att lägga ägg. Sen kan man ha höns för kött också och det är ju inte så vanligt för oss som bedriver höns i våra villaträdgårdar. Nedan listar jag en rad olika hönsraser för att vägleda dig i ditt val. Personligen har jag jag gärna lite olika raser i flocken för att få olika färger på äggen men också olika individer i flocken. 

Maran höns lägger chokladbruna ägg

Höns av arten Maran kommer från Frankrike någon gång under 1800-talet. Letar du efter en höna som är tålig är Maran en väldigt bra ras. Den är också robust och pålitlig vilket kan vara skönt att ha i sin flock. Sen är det en hönsras medelgod ruvlust vilket jag tycker är bra, framför allt om du har höns i villaträdgård utan tupp, då är det bara jobbigt om du har höns som vill ruba hela tiden. Skulle du ha en Maranhöna som blir mamma är hon oftast en väldigt bra mamma.

Äggen är härligt chokladbruna och är du som jag en som vill ha en bra sprdining på färgerna i kylen så är Maranägg helt klart ett ägg att satsa på. 

Vikt höna: 2,5-3 kg
Färg på ägg: Chokladbruna
Ruvningsbenägen: medel

Skånsk blommehöna / blommehöns, en svensk lantras

Skånsk Blommehöna är en svensk lantras som är perfekt om du vill vara en del av bevarandet av själva rasen. Under 70-talet höll rasen på att dö ut men nu är den alltså ett bevarandeprojekt sedan 2001. Den värper inte jättebra utan lägger bara ca 150 ägg per är, så har du behov av ägg bör du välja annan ras. Den ruvar gärna inte vilket är en fördel för oss utan tupp men ett stort minus för själva rasen. 

Vikt höna: 2-2,5 kg
Färg på ägg: Ljusbruna
Ruvningsbenägen: låg

Brahma höns, den stora hönsrasen

Letar du efter en stor hönsras så är Brahma helt klart något att satsa på. Vart rasen kommer ifrån är lite oklart men den kan ha sitt ursprung från Kina eller Indien. En tupp kan bli så hög som 75 cm och väga så mycket som 5 kilo. Även om rasen anses som en lugn ras så skulle jag avråda till Brahma om du tycker det är läskigt att hantera höns. Du kommer behöva lyfta i dina höns vid olika tillfällen. En höna är ofta villig att ruva men deras vikt kan vara ett bekymmer då ägg kan gå sönder. Och har du dessa i en villaträdgård kommer du få höns som ruvar utan att få bli mammor såvida du inte lägger under befruktade ägg. Äggen de lägger är guldbruna och en höna kan lägga ägg året runt vilket är trevlig. 

Färger på en Brahma kan variera mycket så det finns en rad olika färger att välja mellan vilket är kul. Summan av det hela är att jag personligen inte tycker Brahma är en bra ras för att ha i en villaträdgård men det är en rolig ras att ha om du vill ha en stor ras som väcker uppmärksamhet.

Vikt höna: 4 kg
Färg på ägg: Gulbruna
Ruvningsbenägen: hög

Silkeshöns är som dunbollar

En silkeshöna är lite av en favorit på grund av sitt charmiga utseende. Nu har jag bara haft dvärgvarianten men hon jag hade var alltid en höna att lita på. Själva rasen är en ras som är över 4000 år gammal och härstammar från Östasien. 

Silkeshönan finns i en rad olika färgvarianter som blå, gul, röd, silvergrå, svart, vitfärgad och vit. Det som är annorlunda är att deras skinn är mörkblått och även deras kött. Jag har själv inte smakat på köttet men det ska smaka likt annat hönskött. På huvudet finns en tofs som gör dem ännu sötare. Äggen som de lägger är ljusbruna och är små. Dvärgvarianten lägger ju ännu mindre ägg vilket är naturligt. De värper helt okej men ruvar gärna så har du silkeshöns i ditt trädgårdshönshus utan tupp kommer du ofta få flytta på ruvande hönor. 

Jag kan varmt rekommendera att ha någon eller några silkeshöns i din trädgård. Det är en nyfiken och enkel ras. Den enda nackdelen som jag ser är att de ruvar mycket och att äggen är något små men det får man ta när man har så fina dunbollar i trädgården.

Vikt höna: 1-1,2 kg
Färg på ägg: Ljusbruna
Ruvningsbenägen: hög

Orpington höns, en stilig höna

Letar du efter en hönsras där hönan ser sådär härligt fluffig ut i sin fjäderdräkt så är Orpington en passande ras. Den är framavlad någon gång under 1800-talet i storbritanien. Den finns i en rad olika färger så det finns mycket att välja mellan. Kollar man vikten på en höna så är den runt 3 kilo vilket är en enligt mig en lagom vikt. 

Om man har trädgårdshöns och inte kan ha tupp kan det bli jobbgt med höns som ruvar mycket och då kan Opington vara en dum ras att ha då den gärna ruvar. Samtidigt är rasen lugn och lätthanterlig och det är ju bra. 

Opigård gillar att röra på sig men är bra på att gå fritt. Det gör att den är en bra trädgårdhöna såvida den kan gå fritt. För liten inhägnad kan vara dumt, då bör du nog kolla på annan ras. 

Vikt höna: 3 kg
Färg på ägg: Gul till brunaktig
Ruvningsbenägen: hög

Sussex höns, framavlad för både ägg och kött

Letar du efter en höna som är bra både bör ägg och kött är Sussex en bra variant. Den härstammar från Storbritanien. En höna ruvar gärna och tar bra hand om sina kycklingar som växer snabbt och blir fullt befjädrade tidigt. 

Om man kolalr på möjliga färger så finns dessa att välja mellan: blå/columbia, brun, gul/columbia, ljus/columbia, röd/columbia, silvergrå, trefärgad, porslinsfärgad: Alltså en stor variation vilket är roligt. 

Vikt höna: 2,5-3 kg
Färg på ägg: Gulaktig till brun
Ruvningsbenägen: hög

Lohman höns, rasen du vill ha om du vill ha många ägg

Letar du efter en ras som lägger många ägg så är Lohman rasen du ska satsa på. Den är framavlad i Tyskland som en värphybrid. Den kan värpa så mycket som 340 ägg per år och har en bra storlek på äggen. 

Rasen är en tam och lugn ras som finns i vit eller brun. Då Lohman är framavlad för att lägga ägg så har man lyckats få bort dess vilja till att ruva och passar därför bra i en villaträdgård utan tupp. Då man oftast har ganska få höns när man har dem i en trädgård är det trevligt med en höna som värper bra. 

Vikt höna: Ca 2 kg
Färg på ägg: Brun
Ruvningsbenägen: Mycket låg