Behöver man isolera hönshuset?

När man ska köpa eller bygga ett hönshus kommer snabbt frågan om hönshuset måste vara isolerat eller inte. Kollar man först på hönshus att köpa är det många som inte är isolerade och väldigt enkelt byggda. Väljer man att isolera så behöver man direkt göra ett mer gediget bygge som troligen också kommer hålla längre över tid. Men vad säger hönsen då? Först måste man fundera på vilken ras man ska ha och vart man bor i landet. Bor man inte för högt upp så blir det oftast inte mer än minus 10-20 grader och det är oftast inget problem för hönsen. Det som är ett problem är om hönshuset inte är dragfritt.

Då har vi konstaterat att hönan inte nödvändigtvis behöver ha ett isolerat hönshus men om vi tänker lite längre. Vattenbehållaren fryser vid minusgrader och är hönshuset isolerat kommer det kunna stå emot det betydligt bättre. Det blir dock is även i ett isolerat hönshus och då kan ett element vara bra för att få upp några plusgrader i hönshuset och även då är ett isolerat hönshus bra, för det blir dyrt att värma upp ett oisolerat hönshus.

Ventilation är viktigt i ett hönshus

Om du har ett isolerat hönshus är ventilation viktigt då det blir en tätare konstruktion och luften lätt står still. Så ha god ventilation!

Happy hill levererar ett isolerat hönshus

Hönshus från Happy hill kommer alltid vara isolerade då det är en bättre produkt. Vi tummar inte på kvalitet varken för hönan eller dig som ägare av höns. Slutsatsen från min sida är att ett hönshus bör vara isolerat.

Funderar du på att bygga ett eget hönshus kan du läsa mina tips för ett hönshusbygge