Tips för ett lyckat hönshus

Går du i tanken på att skaffa höns och funderar på det optimala hönshuset? Höns är ett lätt djur att ha även om deras envishet kan ställa till det ibland. I ett hönshus behöver det finnas ett skönt underlag att gå på, det kan vara spån eller halm. Sittpinnar behövs, gärna i olika nivåer så de kan göra upp sin rang. Ett rede behövs där hönan kan gå in och värpa sitt ägg. Det är viktigt att hönan tycker det är mysigt och ombonat. Mat och vatten behövs också, det löser man oftast genom någon form av foder- och matautomat. Ska man ha hönsen året runt är det viktigt att hönshuset är dragfritt. Kylan har inte lika stor betydelse som vinden även om kylan kan ställa till det på vintern då vattnet lätt fryser, då kan det vara bra att ha även hönshuset isolerat och med någon form av värme i.

Lekstuga, husvagn eller friggebod som hönshus?

Du kan egentligen göra vad du vill som hönshus. Det du ska komma ihåg är att inte kombinera utrymmet med något annat. Höns dammar väldigt mycket och delar du t.ex. av ett förråd är det viktigt att du håller det tätt mot förrådet. Annars kommer dina förvarade saker snabbt bli dammiga.

Avdelning för att separera hönsen

Bygger du ett hönshus själv kan det vara bra att ha en avdelning för separation. Det kan vara om det blir en konflikt i hönshuset så du behöver separera under en period. Eller om du får kycklingar kan de bo där sin första tid.