Hur många ägg lägger en höna?

En fråga som jag ofta får är hur många ägg en höna lägger. Och svaret brukar oftast folk bli förvånade över. Jag brukar svara att en bra höna lägger 1 ägg om dagen om hon är på humör. Det är en sanning med modifikation. Oftast har jag inte bara höns som är bra värvare i min flock men om jag har 6 stycken höns brukar jag få ca 4 ägg om dagen. Folk blir faktiskt förvånade över att man kan få så många ägg av en höna men om man kollar på de som värpindustrin använder sig av så lägger de faktiskt minst ett ägg per dag. Du kan också ha så kallade värphybrider hemma som hönsrasen Lohman. Är du osäker på vilka hönsraser du vill ha i ditt hönshus kan du läsa min lista över olika hönsraser. 

Glada höns ger fler ägg

Höns är verkligen egna individer och det kommer du märka ganska snabbt i din flock. Det finns ledare och en tydlig hierarki i gruppen. Vissa är gladare än andra och förändring kan verkligen ändra om en höna lägger ägg eller inte. När jag städar mitt hönshus kan de bli väldigt sura och sätta sig på sittpinnarna och demonstrativt säga ”här kommer jag sitta och värpa ägg det kan du glömma”. Men efter ett tag inser de också att ett rent hönshus är trevligare och börjar värpa igen. En annan faktor som kan vara avgörande för att lägga ägg eller inte är om redena är tillräckligt mysiga. Vissa av mina höns slutar lägga ägg om halmen i redena blir för lite och mysfaktorn går ner. Det är säkert väldigt olika kring beteendet hos hönan och om de lägger ägg eller inte men så här är det i min flock i alla fall.

Håll koll så ingen höna äter dina ägg

Ibland kan det slå slint i hönas huvud och de börjar äta äggen som ligger i redena. Jag hade en ledarhöna som efter många år fick det beteendet. Så Solveig som hon hette var ledaren tog det lång tid innan jag gjorde något åt saken, tyvärr blev lösningen att ta bort henne. När hon var borta insåg jag hur många ägg hon åt. Så håll koll på din flock. Det här beteendet kan också smitta av sig till andra i flocken vilket inte är kul, för då är det svårt att veta vem som är äggtjuven.