Vad ska jag tänka på när jag ska skaffa höns?

Det är en fråga som ofta ställs och börjar gro under vintern om man tänkt att man ska skaffa höns till våren. Många vill komma igång tidigt med hönsen om man fått för sig idén kring att ha höns i sin villaträdgård. Men vad ska man tänka på?

Får jag ha höns i min trädgård?

Det är första frågan att reda ut och bor du i ett tätbebyggt område måste detta kollas med din kommun. Där jag bor får vi ha 5 st höns utan tillstånd. Vill man ha fler behöver man ansöka om det. En ansökan brukar oftast inte vara så svår att få till. Tupp brukar oftast inte vara okej i ett villaområde. 

Kolla med dina grannar. 

Även om du har lagen på din sida kan det vara bra att kolla med dina grannar om vad de tycker. Ska de gå fritt på tomten finns det en stor risk att hönsen hälsar på även hos dem och då är det bra att redan ha frågat om lov. Det kan också vara bra att inte ha hönshuset vid tomtgränsen för att minska risken med att hönsen går till grannarna. 

Vart ska de bo? 

Har du något utrymme på tomten redan som du kan inreda som hönshus? En lekstuga som inte används eller en vedbod som inte fylls på med ved längre? Är det första gången du ska skaffa höns tycker jag det är bäst att börja enkelt för att se vad man själv tycker är svårt och kan då göra det enklare vid ett nybygge av hönshus. Man vet heller inte hur många höns man vill ha innan man testat på det ett tag. 

Hur många höns ska du ha?

Jag tycker personligen det är bra att börja med 4-5 höns för att känna på hur det är att ha höns. Så kan man sen längre fram skaffa fler höns. Att skaffa höns brukar oftast leda till att du vill ha kycklingar och även andra arter så då är det kul att kunna bygga på flocken över tid. Det är också bra att ha hönsen i olika åldrar för att föryngra flocken löpande, en höna blir tyvärr en sämre äggläggare ju äldre hon blir. 

Måste jag kunna slakta en höna?

Jag kan tycka att det är bra att kunna. Skulle en olycka vara framme i hönshuset och du tyvärr måste avliva en höna är det skönt att veta hur man gör. Börjar du också föda upp kycklingar kommer du få för många tuppar och måste då avliva eller lämna bort tuppar. Hur man gör kan du hitta filmer på YouTube. 

Så har du koll på ovan så är det bara att köra igång. Här är några tidigare artiklar som kan vara intressanta att läsa:

HÖNSRASER SOM PASSAR DITT HÖNSHUS
TIPS FÖR ATT BYGGA HÖNSHUS
TIPS FÖR ETT LYCKAT HÖNSHUS
KAN MAN HA HÖNS I EN VILLATRÄDGÅRD?