Trädgårdshöns
Hönsraser som passar ditt hönshus
Det kan finnas olika anledningar till att man har höns. Det kan vara att man vill ha dem för äggproduktion eller kött. En höna kan lägga olika många ägg och de vi köper i butik kommer från värphybrider som är extremt duktiga på att lägga ägg. Sen kan man ha höns för kött också och det är ju inte så vanligt för oss som bedriver höns i våra villaträdgårdar. Nedan listar jag en rad olika hönsraser för att vägleda dig i ditt val. Personligen har jag jag gärna lite olika raser i flocken för att få olika färger på äggen men också olika individer i flocken.
Häng med på bygget av hönshus i Happy Hills YouTube-serie!
Maran höns lägger chokladbruna ägg
Höns av arten Maran kommer från Frankrike någon gång under 1800-talet. Letar du efter en höna som är tålig är Maran en väldigt bra ras. Den är också robust och pålitlig vilket kan vara skönt att ha i sin flock. Sen är det en hönsras medelgod ruvlust vilket jag tycker är bra, framför allt om du har höns i villaträdgård utan tupp, då är det bara jobbigt om du har höns som vill ruba hela tiden. Skulle du ha en Maranhöna som blir mamma är hon oftast en väldigt bra mamma.
Äggen är härligt chokladbruna och är du som jag en som vill ha en bra sprdining på färgerna i kylen så är Maranägg helt klart ett ägg att satsa på.
Vikt höna: 2,5-3 kg
Färg på ägg: Chokladbruna
Ruvningsbenägen: medel
Sussex höns, framavlad för både ägg och kött
Letar du efter en höna som är bra både bör ägg och kött är Sussex en bra variant. Den härstammar från Storbritanien. En höna ruvar gärna och tar bra hand om sina kycklingar som växer snabbt och blir fullt befjädrade tidigt.
Om man kolalr på möjliga färger så finns dessa att välja mellan: blå/columbia, brun, gul/columbia, ljus/columbia, röd/columbia, silvergrå, trefärgad, porslinsfärgad: Alltså en stor variation vilket är roligt.
Vikt höna: 2,5-3 kg
Färg på ägg: Gulaktig till brun
Ruvningsbenägen: hög
Läs om vad andra tycker om hönsrasen Sussex
Lohman höns, rasen du vill ha om du vill ha många ägg
Letar du efter en ras som lägger många ägg så är Lohman rasen du ska satsa på. Den är framavlad i Tyskland som en värphybrid. Den kan värpa så mycket som 340 ägg per år och har en bra storlek på äggen.
Rasen är en tam och lugn ras som finns i vit eller brun. Då Lohman är framavlad för att lägga ägg så har man lyckats få bort dess vilja till att ruva och passar därför bra i en villaträdgård utan tupp. Då man oftast har ganska få höns när man har dem i en trädgård är det trevligt med en höna som värper bra.
Vikt höna: Ca 2 kg
Färg på ägg: Brun
Ruvningsbenägen: Mycket låg
Läs om vad andra tycker om hönsrasen Lohman och Leghorn
Skånsk blommehöna / blommehöns, en svensk lantras
Skånsk Blommehöna är en svensk lantras som är perfekt om du vill vara en del av bevarandet av själva rasen. Under 70-talet höll rasen på att dö ut men nu är den alltså ett bevarandeprojekt sedan 2001. Den värper inte jättebra utan lägger bara ca 150 ägg per är, så har du behov av ägg bör du välja annan ras. Den ruvar gärna inte vilket är en fördel för oss utan tupp men ett stort minus för själva rasen.
Vikt höna: 2-2,5 kg
Färg på ägg: Ljusbruna
Ruvningsbenägen: låg
Brahma höns, den stora hönsrasen
Letar du efter en stor hönsras så är Brahma helt klart något att satsa på. Vart rasen kommer ifrån är lite oklart men den kan ha sitt ursprung från Kina eller Indien. En tupp kan bli så hög som 75 cm och väga så mycket som 5 kilo. Även om rasen anses som en lugn ras så skulle jag avråda till Brahma om du tycker det är läskigt att hantera höns. Du kommer behöva lyfta i dina höns vid olika tillfällen. En höna är ofta villig att ruva men deras vikt kan vara ett bekymmer då ägg kan gå sönder. Och har du dessa i en villaträdgård kommer du få höns som ruvar utan att få bli mammor såvida du inte lägger under befruktade ägg. Äggen de lägger är guldbruna och en höna kan lägga ägg året runt vilket är trevlig.
Färger på en Brahma kan variera mycket så det finns en rad olika färger att välja mellan vilket är kul. Summan av det hela är att jag personligen inte tycker Brahma är en bra ras för att ha i en villaträdgård men det är en rolig ras att ha om du vill ha en stor ras som väcker uppmärksamhet.
Vikt höna: 4 kg
Färg på ägg: Gulbruna
Ruvningsbenägen: hög
Silkeshöns är som dunbollar
En silkeshöna är lite av en favorit på grund av sitt charmiga utseende. Nu har jag bara haft dvärgvarianten men hon jag hade var alltid en höna att lita på. Själva rasen är en ras som är över 4000 år gammal och härstammar från Östasien.
Silkeshönan finns i en rad olika färgvarianter som blå, gul, röd, silvergrå, svart, vitfärgad och vit. Det som är annorlunda är att deras skinn är mörkblått och även deras kött. Jag har själv inte smakat på köttet men det ska smaka likt annat hönskött. På huvudet finns en tofs som gör dem ännu sötare. Äggen som de lägger är ljusbruna och är små. Dvärgvarianten lägger ju ännu mindre ägg vilket är naturligt. De värper helt okej men ruvar gärna så har du silkeshöns i ditt trädgårdshönshus utan tupp kommer du ofta få flytta på ruvande hönor.
Jag kan varmt rekommendera att ha någon eller några silkeshöns i din trädgård. Det är en nyfiken och enkel ras. Den enda nackdelen som jag ser är att de ruvar mycket och att äggen är något små men det får man ta när man har så fina dunbollar i trädgården.
Vikt höna: 1-1,2 kg
Färg på ägg: Ljusbruna
Ruvningsbenägen: hög
Orpington höns, en stilig höna
Letar du efter en hönsras där hönan ser sådär härligt fluffig ut i sin fjäderdräkt så är Orpington en passande ras. Den är framavlad någon gång under 1800-talet i storbritanien. Den finns i en rad olika färger så det finns mycket att välja mellan. Kollar man vikten på en höna så är den runt 3 kilo vilket är en enligt mig en lagom vikt.
Om man har trädgårdshöns och inte kan ha tupp kan det bli jobbgt med höns som ruvar mycket och då kan Opington vara en dum ras att ha då den gärna ruvar. Samtidigt är rasen lugn och lätthanterlig och det är ju bra.
Opigård gillar att röra på sig men är bra på att gå fritt. Det gör att den är en bra trädgårdhöna såvida den kan gå fritt. För liten inhägnad kan vara dumt, då bör du nog kolla på annan ras.
Vikt höna: 3 kg
Färg på ägg: Gul till brunaktig
Ruvningsbenägen: hög
FiftyFive Flowery - Den första svenska hönsrasen
Det här är en hönsras som jag själv har blivit intresserad av att skaffa. Dels för att det är kul att ha raser räknar som kulturhöns och värda att bevara men kanske mest för att det är den första svenska rasen, men den värper också väldig bra. Martin Silrverrud ville skapa en hönsras som kund konkurrera med värphybrider och användas av svenska äggproducenter. 1955 började han arbetet och därför heter raser FiftyFive i början av namnet. Flowery syftar till hönans fjäderdräkt som är blommigt spräcklig. 1958 var rasen klar och började användas och är till stor del en blandning av brun och vit Leghorn. Så det är ju inte så konstigt att den värper bra.
En fördel är att man kan redan efter någon dag sortera ut tuppar genom skillnad i fjäderdräkten. En tupp är inte spräckligt blommig som hönan utan nästan helt vit. En höna lägger ca 250 ägg per år och när jag läst om hönan på diverse forum så verkar äggformen vara lite spetsig, det här är är dock något som jag själv inte sett utan det är iakttagelser jag gjort av andra. Färgen på äggen är nästan helt via, allt för att det är vita ägg vi vill ha i våra mataffärer. Det kan gå mot beiga men inte mycket mer färg än så.
Vikt höna: 1,2 kg
Färg på ägg: Vita
Ruvningsbenägen: Information saknas
Dorking hönsras
Många raser kommer från Storbritanien och det gör även hönsrasen Dorkin. Eller den kom från Italien och härstammar från romarna redan ca år 50 f.kr. Men den största utvecklingen sägs den ha fått i Storbritannien. Det är en riktigt tung hönsras som då också passar bra för köttproduktion så funderar du på att även fylla frysen så kan detta vara en bra ras att ha. En höna väger nämligen omkring 3-4,5 kilo så det blir lite kött att ta vara på. Jag pratar ofta om att man ska isolera sitt hönshus och det är väldigt bra om man har denna ras då de har en stor kam. Kammen är inte så tålig för kyla så då är det bra om hönshuset klarar av låga temperaturer.
Äggen är vita och väger omkring 55 gram. Ruvlusten hos en höna är bra, det här är ju något som man ibland vill ha men inte alltid. Det finns inget jobbigare än en höna som ruvar när man inte har tupp och att få en höna att sluta ruva kan vara jobbigt. Så vet du med dig att ditt humör kommer dala om dina höns ruvar utan att de bör ruva så välj en annan ras. Nu är jag lite osäker på om Dorkin är en höna som ruvar ofta men jag vill ändå lyfta ett varningens ringer.
Dorkin finns i lite olika färger, som Grå/vågrandig, Mörkgrå, Röd, Silvergrå eller Vit. Om du letar efter en höna som lätt blir tam är det här en bra ras att satsa på. Den kräver dock en del motion så ha en bra hönsgård eller släpp den fritt så den får full frihet att röra sig. Den kan också vara lite svår att hitta, men den som letar hittar den nog tillslut.
Vikt höna: 3-4,5 kg
Färg på ägg: Vita
Ruvningsbenägen: Medel
Moderna engelska stridshöns
Vill man ha en stridshöna i sin flock? Det är en väldigt bra fråga om man bara går på namnet. Men letar man efter en höna som härstammar från Storbritannien och har en föregångare, nämligen Engelsk stridshöna som enbart användes för tuppfäktning fram till 1800-talet. Den moderna varianten har dock aldrig använts för tuppfäktning utan för utställning.
Många kan nog tycka att den ser lite rolig ut med sina långa ben, ståtliga hållning och den tighta fjäderdräkt som den har. Andra tycker nog det är fint. Personligen ser den lite rolig ut och det är ju kul att ha lite roliga höns i flocken så då kan detta vara ett bra alternativ för att impornera på grannarna. Trots att den ser ganska liten ut så väger äggen omkring 50 gram och är vita till gulfärgade. Även om äggen håller en ganska bra storlek så är de inte några pålitliga äggläggare. De har en låg äggproduktion och väldigt sporadisk. Ibland vill de ruva men lita inte på dem för mycket, de avbryter gärna inom 21 dagar och då är det ju inte värt besväret.
Rasen finns i en mängd olika färger som Björkfärgad, Gul, Orangebröstad, Rödsadlad, Silverhalsad, Svart, Vetefärgad, Vit och en rad olika blandningar.
Men vill man ha en annorlunda ras i flocken som är livlig, orädd och nyfiken är Modern engelsk stridshöna ett bra alternativ. Du bör dock blanda upp med lite andra raser om du vill ha frukostägg på bordet.
Vikt höna: 1,7-2,5 kg
Färg på ägg: Vita till gulaktiga
Ruvningsbenägen: Låg